Yaygınlaşan internetin hayatımıza dahil ettiği kavramlardan birisi de sosyal işe alım… Şirketler sosyal medya hesapları üzerinden kendilerini marka işveren olarak konumlarken, iş ilanlarını da paylaşıyor ve hatta uygun adayları da sosyal medya hesapları arasından araştırıyor.
Yaygınlaşan internetin hayatımıza dahil ettiği kavramlardan birisi de sosyal işe alım… Yani insan kaynakları birimlerinin ve uzmanlarının açık pozisyonlar için uygun adayları ararken sosyal medya platformlarını kullanması. Şirketler sosyal medya hesapları üzerinden kendilerini marka işveren olarak konumlarken, iş ilanlarını da paylaşıyor ve hatta uygun adayları da sosyal medya hesapları arasından araştırıyor. Araştırmalara göre profesyonel ik uzmanlarının yüzde 94’ü sosyal medyada araştırma yapıyor, adaylarla bağlantı kuruyor ve iş ilanı yayınlıyor. Şirketlerin ise yüzde 92’si işe alım için sosyal medyayı tercih ediyor. Şirketler özellikle aktif olarak iş aramayan adaylar arasında “head hunting” yapmak için, yetkinliği ve tutkuyu ilk elden görmek için, özgeçmiş detaylarını bir özgeçmiş olmadan görebilmek için, kurum kültürüne uygun adayları bulmak için ve daha az para harcamak için sosyal işe alımı tercih ediyor.
Kariyer ve sosyal medya platformu dendiğinde aklınıza sadece Linkedin’ geliyorsa tekrar düşünün. İnsan kaynakları uzmanları artık Twitter, Facebook ve Instagramda da profillerinizi değerlendiriyor. Şirketler profesyonel yetkinlikleri göreve uygun adaylar kadar kurum kültürüne uygun adaylar da arıyorlar. Bunun için de insanların kendilerini, yaşam tarzlarını ve fikirlerini ifade ettikleri sosyal medyadan daha uygun bir yer olamazdı.
GlobalWebIndex’e göre ortalama bir internet kullanıcısının 5’ten fazla sosyal medya hesabı bulunuyor ve bu hesaplar insan kaynakları uzmanları için geleneksel kaynaklarla asla ulaşamayacakları bir aday havuzu ve bilgi kaynağı sağlıyor.
Tüm bu gerçeklikler de beyaz yakalıların sadece Linkedin üzerinde değil Twitter, Facebook ve hatta Instagram’da da kendilerini doğru konumlamanın önemini ortaya koyuyor. Profesyoneller kendilerini sosyal mecralarda farklı değil ama doğru ifade etmeyi öğrenmeli ve tüm sosyal medya hesaplarını stratejik olarak yönetmeliler. Tabi bunun için bir sosyal medya “guru”su olmaları gerekmiyor. Kim olduklarına karar vermeleri, belirli prensipleri benimsemeleri ve kontrollü olmaları yeterli.
https://www.gisatolye.com/blog/online-itibar-yonetimi-atolyesi
Comments