top of page

kurumsal etkinlik organizasyon

firma etkinlikleri

kurumsal şirket etkinlikleri

ofis içi motivasyon etkinlikleri

çalışan motivasyon etkinlikleri

kurumsal motivasyon etkinlikleri

şirketlerde motivasyon etkinlikleri

şirket etkinliği

kurumsal etkinlik

corporate wellness

company retreat planning

corporate wellness companies

team building retreats near me

corporate wellbeing

team retreats

  • Yazarın fotoğrafıgis atolye

Çocuğunuzun İçindeki Cevheri Keşfedin

Eğitim sistemizin çocuklarımızın yeteneklerini ortaya çıkarmaktan çok akademik başarıya odaklandığı malum. Neyse ki hangi aktivitelerin çocuğunuzun dikkatini çektiğini ve hayal gücünü ateşlediğini ve kendiliğinden yapacağı kadar sevdiğini anlamak için pahalı testlere ihtiyacınız da yok. Tek yapmanız gerken “ gözlem”.



“Çocuğunuzun güçlü yönleri: keşfedin, geliştirin, kullanın “kitabının yazarı Jennifer Fox; “Ebeveynler çocuklarının başarılı olmalarını ister. Çocuklar da ebeveynlerini mutlu etmek için sevmedikleri şeylerle uğraşıp dururlar. Bu döngü ise çocukları doğuştan gelen yeteneklerini ve ilgilerini geliştirmekten alıkoyuyor. Doğal becerilerini geliştirmek için, ebeveynler, çocuklarının kimseyi memnun etmek zorunda olmadıklarında yapmayı seçtikleri şeyleri dikkate almalı” diyor.


Parents, Working Mother, All You gibi dergilerin Genel Yayın Yönetmenliğini yapmış tecrübeli gazeteci Gail Belsky Fox ile yaptığı röportajdan çocuklarınızın yeteneğini keşfetmenin 5 verimli yolunu paylaşıyor.


1. Onları oyun oynarken izleyin


Çocuğunuz doğal olarak grup etkinliklerine mi veya solo projelere mi yöneliyor? Etrafta koşmayı mı yoksa sessizce oturmayı mı tercih ediyor? İlk önce hangisine giderdi: bir resim defteri mi, bir iPod mu veya bir scooter mı? Çocuğunuzun kendisi için neyi seçtiğini görmek, yeteneklerinin nerede olduğu konusunda size iyi bir fikir verecektir.

2.  Onlara gerçekten “ seçenek” sunun Çocuğunuzun müzikten anlamasını istemeniz ve bu yüzden ona piyano dersleri aldırmanız çok anlaşılabilir bir durum. Peki gerçekten bu konuda yeteneği var mı? Peki ya O davul çalarken ya da şarkı söylerken daha ilgili ve daha mutluysa? Ya da sadece müzik dinleyicisi olmaktan mutluysa?  Fox; “ Siz çocuğunuzu “kim” yapmak isterseniz isteyin onlar kendileri olacak. İşin sırrı çocuğunuzun bir aktiviteyi farklı açılardan keşfetmesine izin vermek ve gerçekten ilgisini çeken şeyleri izlemek. Çocuğunuzun hoşanacağını düşünüyorsanız piyano dersleri ile başlayın ama eğer çalmaktan hoşlanmazsa altı ay sonra başka bir enstrümanı ya da bambaşka bir şeyi deneyebileceğini söyleyin” diyor.


3. Onun ilgi alanlarına saygı duyun


Video oyunları oynamanın zaman kaybı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak çocuğunuz grafik, animasyon, hikaye anlatımı ya da problem çözme konusunda doğuştan gelen yeteneklerini güçlendirebilir. Ebeveynler genellikle etkinlikleri büyük kategorilere ayırır, ancak bunu yaparak ayrıntıları kaçırabilirler, ”diyor. Çocuğunuzun becerilerini eleştirmek yerine onu takdir edin. Ona zaman kaybı olduğunu söylemek sadece ilgi duyduğu şeyleri sürdürme isteğini azaltacaktır.


4. Kendisini ifade etmesi için çocuğunuzu teşvik edin


Çocuğunuz okuldan eve gelip defterini çıkarıp sırf eğlence için bir kısa hikaye yazmaya başlarsa sevinçten deliye dönebilirsiniz.  Ama ya karikatür çizmek için oturursa? Veya bilmece yazmak? Ya bir saatini bulmaca oynayarak geçirirse? Onu ne yaparsa yapsın cesaretlendirin! Çocuğunuz sansürlenmiş veya sınırlı hissettiği an, kendisini yaratıcı bir şekilde ifade etmeyi bırakabilir.


5. Bu sizinle ilgili değil


Çocuğunuzun yapmaktan hoşlandığı ya da hoşlanmadığı hiç bir şey sizinle ilgili değil. Kendi ilgi alanlarınızı ve ön yargılarınızı bir kenara bırakın. Eğer çocuğunuzun herhangi bir aktiviteye olan ilgisizliğinden dolayı hayal kırıklığına uğradıysanız Jennifer Fox kendinize şunları sormanızı öneriyor “ Müzik dersi almasa ya da oyunculuk sınıfına devam etmezse çocuğumun Hayatı nasıl olur? “ Büyük ihtimalle kendinize vereceğiniz yanıtlar endişelenmeye değer bir şey olmadığını gösterecek.


Fox’a göre herşey bir seçeneğe sahip olmakla ilgili ve yeterli özgürlük ve cesaret verilirse çocuklar doğru tercihleri yapacaktır.

0 yorum

Comments


bottom of page